Tänker inte skriva någon årsresume eller liknande, dels för att det är jobbigt, tråkigt och läsa och sen vet ju alla att nästa år kommer ändå bli precis likadant som året som gått. Alla är så himla taggade på nytt år och nya möjligheter i vadå? ca 2 dagar sen är allt samma som förut ändå ;)
 
Jag hoppas i alla fall att Bolero får vara frisk nästa år så att vi kan tävla lite mer än vi kunnat göra detta året. Strax ska jag iväg på trerättersmiddag och mys med vänner, nyårsafton är allt lite överskattad tycker jag då det aldrig blir som man planerat. Men GOTT NYTT ÅR från mig och hästarna till er alla och hoppas eran kväll blir bra så hörs vi imorgon :)
 
Soligt och snö som smälter, känns mer som vår än vinter. Me likie. Har inte ridit ändå, haha. Har vart annat och fixa med. Har fått hem massa småbalar hösilage idag, super trevliga är dem som levererar och väldigt nogranna med fodret. Köpte av dem i våras och inte en enda bal var dålig, det som jag haft innan har varit så himla blött och det är inte så kul när det fryser eller när man måste ge en bal om dagen för att det bara är vatten.
 
Så ikväll tänkte jag sitta och pussla lite med foderstater för nu har jag analys på hösilaget :) Det är väldigt bra värden så får minska Cleos giva så mycket det går tror jag annars blir hon väl bra rund ^^ Fick även lite foderprover från pavo som jag ska testa av dem och en t-shirt, haha!
 
Någon som har tips på bra foderstatsprogram som är lätta? Vi räknade ju mycket foderstater för hand och på datorn när jag gick i skolan men det har jag ju glömt nu hur man gör, haha.
 
Dom har typ "dagens kund" på sin Facebook sida och idag var det jag, haha ;)
Passa på att gilla Ekby Foder på fejjan
Det är plusgrader ute och jag ser mer och mer av gräsmattan utanför fönstret, lycka! Bolero har gått ett pass på 30 min idag i paddocken, han gjorde så gott han kunde med is och snöklumpar under fötterna. Det hjälper inte ens med snösulor när det är kramsnö tydligen. Mjuk och fin var han i alla fall och njöt av att få jobba och vara i centrum för min uppmärksamhet ;)
 
Senare på eftermiddagen stog Champis (ridskolehäst) på schemat och där har dom ju ridhus, värsta lyxen. Han var finare från början idag så arbetet från i onsdags fanns nog kvar i kroppen. Jag tog dock fel bett, brukar rida på ett rakt men fick tag i ett tredelat plus att det inte va någon nedre nosrem så han var lite tjafsig. Filmade även en försäljningsfilm på honom men den blev väl inte så himla bra, haha.
 
 
Nu börjar det närma sig slutet på detta året som gått galet snabbt, vi har tre dagar kvar innan det är dags att göra året 2013 helt awesome! Jag är väldigt motiverad till att trimma hästarna och träna men vädret förstör ju allt så jag känner mig lite lätt frustrerad. Det blir väl så att dom får vila helt enkelt till det blir bättre underlag.
 
Imorgon ska vi i alla fall ner och rida ridskolehästar igen och jag håller på och leta upp någon rolig markarbetesövning på hippson. På söndag var det ju tänkt att vi skulle ner med Tiffany och löshoppa men underlaget i ridhuset är djupt och där vill jag inte överanstränga henne så lika bra att hon får sin vintervila ordentligt nu :)
Ett snabbt hej tänkte jag hinna med här innan det är dags för jobb igen. Hade planerat och rida Bolero idag men det är blank is på vägarna och gårdplanen så jag vågade inte ge mig ut, trots broddar så känns det rätt onödigt om det skulle hända något. Bolero fattar ju inte att det är hallt heller så han hoppar ju runt som vanligt, tråkigt tråkigt för det har varit soligt och fint väder annars.
 

Längtar gött mycket tills det ser ut såhär ute!
Så var fem dagars ledighet slut, men det är jobb i två dagar sen ledig igen :D Bolero har fått vila två dagar nu för han kändes fin i måndags så han var värd lite vila, haha. Han ser det dock inte som belöning men men. I eftermiddags va jag och mina stalltjejer nere på ridskolan och red lite hästar, jag red Champis en c-ponny som är till salu. Han är en riktig Sara häst men han var fruktansvärt stel så det var mycket lösgörande arbete för hans del. Har en liten filmsnutt som ni kan kolla på här nedan ;)
 
 
Fint att julafton är över på nåt vis, min var fin, mycket fin. Fick inte nåt i hästväg direkt, lite godis till hästarna och en mega stor tavla till sadelkammaren, den passade väldigt bra :)
 
Tiffany har gått på töm idag, hon var duktig, lär sig så himla snabbt. Cleo tog jag en skritt och travrunda på och hon var väldigt pigg! Föstår inte varför alla min hästar är så framåt, haha men det är ju så jag rider dem och vill ha dem så kanske inte så konstigt ;)
 
Ska ge mig ut och ta in hästarna nu för att sen gå in och fixa mig lite, känner mig inte det minsta pepp på fest ikväll men det är ju trots allt J U L D A G E N, man ska ut och trängas bland folk, krama gamla vänner och få ont i fötterna för att man var tvungen att ta dom där snygga high heelsen ;) Hoppas ni får en fin kväll oavsett om ni trängs på dansgolvet eller hemma i tv-soffan. P U S S!
 
 
Julhälsning från stallet, hoppade över kalle anka och skritta en mysrunda på fina bäbi istället. Han var väldigt fin och inte farligt pigg alls. Dom får komma in lite tidigare idag för att vi ska iväg men Bolero ville gå in redan när jag hade ridit så han blir nog inte ledsen, sen ska dom såklart få massa extra godis när dom kommer in ;) GOD JUL!
Har kämpat med denna otroligt fula bild hur länge som helst nu, datan är så fruktansvärt seg så nu får ni allt stå ut med denna hemska bild ;) GOD JUL ;D
 
Och jag är för lat för och slå in julklappar, haha nä ska snart sätta på lite go julmusik och göra riktigt snygga klappar ;) Kanske ska ge hästarna kvällsmat först, Cleo har gnäggat i en timme, hon håller väl på och svälter ihjäl, tror hon i alla fall :P
 
Alla hästarna har fått vila idag efter äventyret igår, Men Bolero har blivit friserad och fixad så nu är han fin inför julen ;) haha. Hoppas på att jag hinner rida honom en liten sväng imorgon mellan alla släktluncher, middagar och paketöppningar.
 
All I want for christmas is youuuu
Vi överlevde tydligen 21 december, och Jag, Sandra och Clara överlevde även att rida ut på alla tre hästarna samtidigt idag. Bolero och Tiffany hade lite damp men Cleo är ju lugn och trygg och det var tur att hon var med ;) Jag trodde ändå att Bolero skulle vara värre, för detta va första gången jag red med någon annan sen i sommras? Tiden går såå himla fort, han har ju varit skadad sen augusti!
 
Han var i alla fall fin i munnen och mjuk men han travade ju heeela vägen, några enstaka skrittsteg emellanåt. Men jag har tänkt och rida honom lite mer nu för vi ska ju in till kliniken den 2 januari och blir han värre nu ser dom ju det i så fall och då kommer han väl inte hålla för mer än promenadridning. Han känns bra i alla fall ;)
 
Hästarna fick julklappar av Clara också, en korg med godis och Tiffany fick en fin brun grimma med guldiga spännen :D
 
Julgodis
Såå kass kvalite på bilderna, hur många gånger har man inte önskat att man kunde fota sig själv?? Men jag hoppas ni ser att det är jag och Bolero i alla fall ;) Från förra helgen är bilderna.
 
 
 
 
 
 
 
Bolero var mer vild än tam idag när jag skulle tömköra på vägen, han slängde sig ut i snödrivorna som låg vid sidan om vägen och höll och att gå omkull för snön är ju som sagt stenhård. och jag åkte typ skridskor bakom för det va så himla hallt xd Det såg nog rätt kul ut så efter 20 minuter tröttna jag och vi gick hem igen.
 
Jag har ju glömt o säga att jag beställt från hööks också, kunde ju inte ta mig dit förra helgen så det fick bli en beställning. Ett par termoleggins, ett bett, benlindor och en julklapp, ska se om jag hinner åka och hämta det paketet nu, väldigt snabb leverans var det!
Idag har jag tömkört Tiffany, första gången jag prova det och hon var såå duktig. Gick fram och tillbaka på vägen för det går liksom inte och gå någon annanstans just nu för snön är stenhård. Vägen var väldigt isig så det blev bara skritt men hon jobba på bra. Känns som hon gjort det förut men dom som red in henne sa att dom inte hade tömkört så antingen har uppfödren gjort det eller så är ponnyn så talangfull att hon redan kan ;) haha.
 
Bolero red jag igår, han känns lite ojämn i sidorna just nu och vill inte riktigt komma fram till vänster tygeln utan förböjer sig gärna där istället och skjuter ut höger bogen. Så fokus igår låg på att få honom jämn på båda tyglarna, jag fick jobba kan jag säga men efter en stund kändes det bättre. Han är så mjuk i halsen nu så det är svårt att rida honom rak, han vill gärna böja hit och dit. Kanske blir lite tömkörning för hans del imorgon ;)
 
Nu ska jag ge mig på filmerna på Tiffan från i söndags, lägger upp dem så fort det är klart!
med godis som smakar äpple och kanel ;)
Hon var kanon duktig, i 20 cm var hon felfri och i 40 cm fick hon ett nerslag. Men alla i dom låga klasserna fick rosett så vi fick med två rosettisar hem ;) Hon brydde sig inget om att hindren va dekorerade med granar och glitter så det är ju väldigt skönt sen kan man ju önska att hon va lite mer försiktig men det kanske kommer det också.
 
Backningen ur transporten gick lite bättre idag också, tror det släpper om hon får åka lite mer. Vi har anmält henne till en löshoppning den 30:e december, det ska bli kul och se hur hon hoppar utan ryttare för hon fick till några fina språng idag! Filmer kommer så fort de är redigerat osv.
 
 
 
Julen närmar sig med stormsteg och for once så känns det mysigt med jul, brukar inte gilla det annars men i år så känns det faktiskt tok mysigt! Har fixat bra julklappar till de få jag tänker ge till och jag vet vad jag ska ha på mig på julafton, haha.
 
Sen att radion spelar jullåtar, hur mysigt är inte det?? Gå runt på jobbet och fixa lite och samtidigt sjunga med i nån nice jullåt, helst på engelska då för jag är inte mycket för svenska låtar. December är rätt härligt alltså, Januari och Februari kan vi ju hoppa över, händer ju inget dem månderna, det är bara kallt, mörkt o trist.
 
 
Nu ska jag ut och ge hästarna mat och imorgon ska Tiffany iväg på sin första "tävling", spännande! :D
Min gamla stationära dator har uppstått igen, har saknat den, mycket lättare att ha ordning på saker när man sitter vid skrivbordet ;) Den har fått vila några veckor nu och än så länge funkar den bra, haha.
 
Idag har vi varit insnöade igen, försökte rida Bolero förut men fick gå hem efter 15 min för det var sjukt höga snövallar på grusvägen där det annars brukar gå bra att rida men all snö har blåst inatt och lagt sig över vägen. Tung är snön också för det är typ plusgrader nu, jag klagar inte på det för det känns som värsta sommarn ute, haha.
 
Det lilla jag red så var Bolero väldigt mjuk, behöver bara hålla i tygeln så går han i form och är avslappnad. Längtar till vi kan börja träna ordentligt för han känns så himla bra nuuu. Efter den lilla turen så blev det mysstund i stallet istället, man kan stå hur länge som helst med huvudet mot hans panna och låta honom slicka på händerna, goosehästen<3
 
Nummer ett är hackat lucern, man kan köpa det i en bal som har samma storlek som en spånbal, suuper för svårfödda hästar. Alla mina äter det just nu. Bolero får mest såklart, ca 3 liter om dagen mer äter han inte då han inte tycker det är såå gott. Cleo får en näve bara för att och Tiffany får 1 liter just för att det är mycket protein i som hon behöver när hon växer :) Tror en bal kostar runt 200 kr och det räcker huuuur länge som helst.
 
Nummer två är Falsterbo stövlarna, rider i dem jämt nu och fryser inte om fötterna! Jag brukar alltid göra det på vintern annars. Jag har storlek 40 på mina och det är ju snörning längst hela skaftet så jag får lätt under tjocka strumpor, sen tror jag dem är gjorda i gortex material som är vattentåligt så att man inte blir blöt. Jag köpte min stövlar hos Skara Hästsport när dom hade kampanj så betalade endast 999 kr, verkligen glad att jag köpte dem nu :D
 
Galen vecka och jag har nog inte vart såhär trött i hela mitt liv, kaos på jobbet och massa prov i skolan. Men nästa vecka är det sista jobbveckan och i skolan är det bara betyg som ska delas ut. Ska bli fruktansvärt skönt att vara ledig sen och "bara" ha hästarna att jobba med.
 
Tiffany red jag i tisdags och Clara red henne idag sen blir det CR-hoppning för henne på söndag. Bolero red jag igår och han är den enda som faktiskt ger mig lite energi just nu, som jag sagt många gånger innan så är han så glad och go jämt. Tog en liten runda på ca 30 min för att jag inte hann med mer som vanligt, gick ganska mycket i djupsnön och ville få honom och skritta men till slut gick det inte och hålla honom så det blev några meter i galopp också. Såå underbar och mjuk galopp alltså, jag satt bara och log och han älskade nog varje galoppsprång han fick ta ;)
 
Imorgon tänkte jag åka till Hööks i Skövde men det ska tydligen bli snöstorm igen så det blir nog inget med det. Skulle vilja ha ett par fleecefodrade ridbyxor och ett tredelat bett till Tiffany. Måste till Granngården och köpa mer mat också.
Något som jag tänker på rätt ofta är, vad gör folk som inte har häst?? Måste ju verkligen vara världens tråkigaste liv ;) Sitta inne och glo på tvn eller datorn hela tiden för det finns nog knappast någon hobby som tar så mycket tid som hästar gör. Mycket jobb men man får ju så mycket glädje av dem, som Tiffany igår så himla fin, jag är så glad att jag får följa hennes resa och det ska bli kul och se vart hon är till våren.
 
Idag har jag och Bolero gått en liten sväng i skogen, kände att jag behövde komma ut och rensa tankarna lite. Det finns inget som är bättre då än att sitta på världens finaste häst med energi i massor och passagetrava fram genom skogen, haha. Det är tur att snön är så djup så att han får jobba lite, det gör faktiskt att han håller sig rätt lugn :)
 
Nu ska jag redigera lite bilder från igår och lägga upp, plus att jag ska kika på sammandraget från Världscupen i Svt 1 kl 17.00 ;D
Idag har det varit fint väder här, inte så kallt och soligt. Red Bolero i förmiddags och han var som väntat piggelin, har bilder som jag ska redigera imorgon, hinner inte idag. Sen åkte vi ner till ridhuset med Tiffany, jag körde den stora bilen och det kändes inte ens att transporten va påkopplad, haha.
 
Hon var i alla fall super duper duktig, förutom att hon inte vill backa ur släpet. I ridhuset så var det även några andra hästar och hon va lite rädd när dom kom bakom henne men annars gick det bra. Hon fick prova att ta några skutt också och det var heller inga problem, Världens finaste 3-åring är hon, utom det där backproblemet :P
 
 
Nu står bäbi och myser i sin box med detta på sig:
 
18 dagar till julafton och det betyder att snart vänder det och går mot ljusare tider igen, våren jag längtar efter dig! Det har snöat ännu mer här så det är väl 1 meter snö ungefär, jag red Bolero i tisdags och Tiffany i måndags sen har det bara snöat och blåst så jag fick ta in dem klockan 2 igår. Tycker synd om dem alltså, inget roligt att vara ute i detta vädret.
 
Idag tog det 2 timmar för mig att mocka så hann inte göra något med dem idag heller, men dom tränar rätt bra själva i hagen när dom pulsar runt ;) haha. Nu ska jag strax åka till jobbet igen, väldigt glad att mitt jobb är inomhus. Vi hörs mer imorgon!
 
En söt liten bäbi i tisdags <3
Den enda tidningen jag läser är Equipage och jag diggar den väldigt mycket, blandade artiklar och roliga tävlingar m.m. I senaste nummret var det en artikel om träning som jag tyckte va extra bra, särskilt om man har flera hästar och inte hinner rida varje dag.
 
Tänkte sammanfatta lite av det viktiga, det hela går ut på att man ska låta hästen komma upp i puls, vi hobbyryttare tror vi tränar så skonsamt och bra när vi inte rider så hårt men hästen behöver jobbas hårt för att sen få en chans att återhämta sig. Förslag på ett träningsschema är att hästen två dagar i veckan ska få jobba så att den kommer upp i puls
 
Dag 1: Konditionsträning t.e.x galopp i backe/skritta ner eller galoppintervaller på en äng
Dag 2: vila i hage
Dag 3: Lättare dressyr/Gymnastik hoppning
Dag 4: Samma som dag 1 eller en Dressyr/Hoppträning för tränare
Dag 5: vila i hage
Dag 6: vila i hage
Dag 7: vila i hage
 
Några av dagar där det står vila i hage kan man byta ut mot lättare tömkörning/longering eller ett skrittpass ute, men en dag i veckan ska hästen få hel ledigt och bara vara i hagen. Jag tycker detta låter helt fantastiskt om man får en hållbar häst genom att bara rida 3 gånger i veckan. Det fanns flera hästmänniskor som dom hade intervjuat i artikeln b.la en kvinna som hade fyra tävlingshästar som gick 1.30 m som hon arbetade enligt detta schema. Har man en äldre/yngre häst så får man ändra lite i schemat såklart ;)
Och en dag till närmare våren och värmen! Min häst var väldigt fin idag, haha vet att jag skriver det varje dag men han är verkligen det. Jag orkade dock inte brodda så han sladda runt lite där det var plogat men vi gick mest i den djupa snön. Red bara 20 min ungefär för det blir ganska jobbigt för honom när snön går över knäna, men det är bra att han får lite motstånd och det gick och skritta riktigt bra.
 
Men mot slutet ville han trava på och tog även några galoppsprång och backuter, men han är så mjuk och rörlig man sitter bara och ler. Gummibollen. Mailade även till en gård som ligger 4 km härifrån och fråga om man kunde få låna deras ridhus men dom lånade inte ut det, hallå dela med er lite liksom?? Hade ju bara tagit mig 10 min med transport dit, hade ju inte vart fel.
 
Dags att fota lite nya vinterbilder nu, denna är från förra vintern.
Här kommer lite bilder på Clara & Cleo, från förra helgen, ge mig lera och plusgrader igen!
 
 
 
 
Inte kan man tro att ponnyn blir 21 nästa år, Fina Cleo <3
Igår försökte jag tänka positivt om snön men nu har jag lagt ner det, det finns inget bra med den. Det har bara vräkt ner här och snön går en bra bit över mina knän och jag har långa ben. Tiffany syns knappt i snön och står vid staketet och gapar och vill komma in, Bolero och Cleo står bara o hänger och ser sura ut.
 
Som ni förstår blev det inget ridhus med Tiffany idag och ingen annan aktivering av hästarna heller. Får se om jag kan rida Bolero en sväng imorgon om det slutar snöa nån gång så att det går och ploga vägen ordentligt. Jag har varit ute och försökt gräva fram staketet men det var så jobbigt så jag kom inte långt, övertåden syns än i alla fall. Nu ska jag sätta igång och läsa hundra sidor i min fysikbok, tänkte även kika på Stockholm horse show och ta en kopp te.